Vastuu potilasturvallisuudesta Espoossa

26.05.2021

-- 30 vuotta sosiaali- ja terveysalalla olleena uskon, että suljetut osastot ja tätä kautta hoitamattomat sairaudet ja traumat vasta kalliita ovatkin.

Julkaistu alunperin Pekka Riihimäki-Facebook-sivulla 12.5.2021.

"Lady with the lamp", syntyi Firenzessä, Italiassa 12.5.1820. Florence Nightingalen oppeja on käytössä tänäkin päivänä esimerkiksi koronaviruksen torjunnassa. Päivää on myöhemmin juhlittu kansainvälisenä sairaanhoitajapäivänä. Paljon on maailma muuttunut Nightingalen päivistä. Monessa on menty parempaan, ja sitten on asioita joissa tuntuu että kehitystä saa odotella vuosikymmeniä. Palkkaus on yksi suuri epäkohta mitä ei ole saatu kuntoon viimeiseen 30 vuoteen. 


Muistan, kuinka sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Heikki S. von Hertzen vuonna 1989 suunnitteli päivittäistä ilmasiltaa Kuopiosta, jonka avulla sairaanhoitajia lennätettäisiin Helsinkiläisiin sairaaloihin päivittäin helpottamaan valtavaa henkilöstöpulaa. No, tuli lama ja ongelma poistui hetkeksi. Ongelma palasi vähitellen, ja hoitajien palkka-asiaa on koetettu korjata useita kertoja laihoin tuloksin. Tänä päivänä saa lukea, kuinka kokonaisia osastoja suljetaan hoitohenkilöpulan vuoksi. Nyt potilasturvallisuus vaarantuu ja asiaan kuuluvaa huolestumista näkyy siellä täällä, mutta ei, asiaa ei korjata. Nyt ilmasiltaa on puolestaan ryhdytty rakentamaan Filippiineille. 


Ongelmaan ei tuo ratkaisua Kuopion tai Filippiinien ilmasillat. Ne ovat tekohengittämistä ja pään pitämistä tiukasti puskassa. Sairaanhoitajien pitäminen alalla ja uusien sairaanhoitajien saaminen alalle ei ole mitään rakettitiedettä. Työolojen parantaminen, työsuhdeasuntojen uudelleen käyttöönotto ja palkkauksen tuntuva korottaminen tekevät hoitohenkilökunnan työstä mielekästä. Palkkauksessa tulee ottaa huomioon mm. alueelliset erot asumiskustannuksissa. Meillä voisi hyvin olla käytössä esimerkiksi HUS-lisä. Joku voi pitää tätä kalliina, mutta 30 vuotta sosiaali- ja terveysalalla olleena uskon, että suljetut osastot ja tätä kautta hoitamattomat sairaudet ja traumat vasta kalliita ovatkin. Meidän täytyisi kehittää mittari tälle hoitamattomuudelle, niin saisimme todellista vertailua mikä todellisuudessa maksaa ja kuinka paljon. Vain siten voidaan aidosti vertailla vaihtoehtoja ja valita se, jonka avulla Espoo voi paremmin.


-Pekka Riihimäki

Florence Nightingale, sairaanhoitaja, 1820-1910
Florence Nightingale, sairaanhoitaja, 1820-1910