Aivan liikaa jonotusta terveydenhuollossa

11.12.2020

Kunnan tärkeimpiä tehtäviä on toimiva terveydenhuolto, mikä ei ole valitettavasti toteutunut Espoossa. Terveyskeskuksien jo ennestään surkea tila muistuttaa jo heitteillejättöä. Lääkärille pääsyä joutuu nykyisellään odottamaan poikkeuksellisen pitkään Espoossa ( Länsiväylä viikonvaihde 28-29.11.2020 ). Jonot ovat kasvaneet sietämättömän pitkiksi Tapiolan ja Ison Omenan terveysasemille. Näillä terveysasemilla jonotusaika on ollut koko syksyn 90 päivää; siis 90 päivää täytyy odottaa kiireetöntä aikaa tavatakseen lääkärin! Valitettavasti tämä surkeus ei edes ole kuopan pohja, vaan odotettavissa on vieläkin pidempiä jonoja. Koronaepidemian kiihtyminen leviämisvaiheeseen tulee tarkoittamaan entistä surkeampaa tilannetta kaikille ihmisille, jotka odottavat aikaa terveysasemien lääkäreille.


Olen ollut aiemmin erityisen ylpeä kolmesta eri laitoksesta Espoossa. Niitä ovat uimahallit, kirjastot ja terveysasemat. Olen mielessäni ajatellut, että näiden asioiden eteen maksan mielelläni veroja, ja osallistun tällä tavalla näihin talkoisiin. Meillä on edelleen hienoja uimahalleja ja kirjastoja, mutta terveysasemien tilanne on syvä häpeän aihe, mitä on erittäin vaikeaa olla huomioimatta. Meillä on annettu terveysasemien rapautua vähitellen nykyisen terveydenhuollon järjestelmien johdosta. Meillä on hyvin eriarvoinen ja eriarvoistava järjestelmä, johon kuuluvat yksityinen lääkäri, työterveyshuolto ja terveysasemat. Valinnanvapaus olisi tuonut tähän muutoksen, mutta se torpattiin.

Nyt meille ollaan rakentamassa uutta hallintohimmeliä, jota myös sote-uudistukseksi kutsutaan, ja joka nykytiedoin tulee toimimaan yhtä hyvin kuin surullisen kuuluisa taksiuudistus. Kaiken rahan, jonka saamme poltettua tähän himmeliin, voisi myös käyttää tehokkaammin ja järkevämmin niin, että me kaikki espoolaiset saisimme terveydenhoitoa niin kuin sitä pitää saada. Ennen kuin alamme vahvistamaan julkista hallintoa miljarditolkulla meidän pitäisi laittaa perusasiat kuntoon. Ensin tulee terveysasemat saattaa siihen kuntoon, että saadaan tämä katastrofaalinen tilanne loppumaan ja ihmiset ajoissa hoitoon. On äärimmäisen helppoa sanoa, että meillä on jatkuva henkilöstöpula: "yritetään, mutta kun emme saa uusia lääkäreitä". Pitäisikö tähän kohtaan pysähtyä hetkeksi, ja miettiä, miksi meillä on niin suuri vaje lääkärinvakansseissa? Työolot ja palkkaus ovat meille kaikille niitä syitä, jotka vaikuttavat valintoihimme. Ei voi olla liian vaikeaa tehdä kyselyä lääkäreille: mistä syystä he eivät valitse terveysasemaa? Tämän jälkeen voitaisiin tehdä tarvittavat toimenpiteet. Yrittäjänä olen tottunut siihen, että kun on olemassa ongelma, siihen on yleensä ratkaisukin. Me espoolaiset olemme ansainneet enemmän.


-Pekka Riihimäki